iKLiMLeRiN BuLuŞtUğU YeR


BİLECİK TÜRKMENİSTAN DOSTLUK KÖPRÜSÜ

11/10/2007 16:14

 

Bilecik Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Türkmenistan'a iş gezisi düzenledi. Bilecik’li sanayici ve işadamlarının katıldığı gezi, ilimizden yurt dışına düzenlenen ilk iş gezisi olmasının yanı sıra, bir çok işadamı da yatırım ve alış veriş için bağlantı yaptı.

Geçtiğimiz yıl kurulan ve faaliyetleri ile kısa sürede adından söz ettiren BİSİAD, bu yılın ilk ayında bir ilki daha gerçekleştirerek yurtdışına iş gezisi düzenledi. Elektriğin, suyun, doğalgazın, akaryakıtın ve telefonun bedava olduğu Türkmenistan'a düzenlenen iş gezisine, BİSİAD Başkan Yardımcısı Yusuf Subaşı, (ECM) Öztürkler Metal Sahibi Salih Öztürk, Kaim Mühendislik Sahibi Ali Onay ve Mustafa Onay, Tezdöksan Genel Müdürü Yalçın Ercümen, Federal Mermer Pazarlama Müdürü Volkan Güleryüz, Evren Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çınar, Sezen Gıda Sahibi Turan Sezen, Kartaş İnşaat Sahibi Habip Karabektaş, Makine Mühendisi Hasan Yazıcı, Dökümcü İsmail Muslu ve BİSİAD Genel Sekreteri Şadan Canaz katıldı.

Büyük bir bölümü iş görüşmeleriyle geçen gezide, daha önce Türkmenistan'da yatırım yapan Türk firmalar ziyaret edildi. Ülkedeki inşaat sektöründen en büyük payı alan Türk firmalardan Sehil İnşaat Genel Müdürü Ömer Çatiner, ülkedeki inşaat sektörünün durumundan ve firmalarımızın başarısından bahsetti.

Türkmenistan'ın bağımsızlıktan sonra büyük bir atılım içine girdiğini, bu kapsamda devletin ülkede yeniden bir yapılanmaya gittiğini ve bunun da inşaat sektörünü patlattığını belirterek; “Ülkedeki inşaat sektörünün yüzde 95'i Türk firmaların elinde. Başkent Aşkabat'ta gezerken tüm inşaat firmalarının önünde bayrağımızın dalgalandığını gururla görebilirsiniz. Biz firma olarak, 5 bin civarında çalışanımızla 80 civarında büyük inşaat yaptık ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik” dedi.

Türkmenistan'da inşaat sektörünün her geçen gün büyüdüğünü ve başkentten diğer eyaletlere kaydığını ifade eden Çetiner, ülkede, başta inşaat sektörü olmak üzere her türlü sektörde yatırım yapılabileceğini dile getirdi.

BİSİAD Başkan Yardımcısı Yusuf Subaşı ise, geziye ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkmenistan'ı beklentilerinin çok ötesinde bulduklarını, Çalık Holding ve Sehil İnşaat başta olmak üzere inşaat sektörünün ve eğitim sektörünün tamamının Türklerin elinde olmasından gurur duyduklarını belirterek, Türkmenistan'ın bir çok alanda yatırım yapılacak ideal ülkelerin başında geldiğini söyledi. Başta kendisi olmak üzere geziye katılan tüm işadamlarının yatırım konusunda görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını kaydeden Subaşı; “Türkmenistan'da elektrik, doğalgaz, akaryakıt, su ve telefon bedava. Böyle bir ülkede yatırım yapan herkes kazanır. Büyük yatırım yapanlar büyük kazanır. Ben bu konuda buradaki işadamları ile görüştüm. Önümüzdeki günlerde onlar Türkiye'ye gelecek ve onlarla et sektörü ile ilgili bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Geziye katılan diğer arkadaşlar da yatırım yapma ve alış veriş yapma konusunda ciddi girişimlerde bulundular, bağlantı yaptılar. Bir çok sektörü inceledik, işadamlarıyla görüştük ve sonuçta şu karara vardım; Türkmenistan Bilecikli sanayici ve işadamları için iyi bir yatırım ve atılım fırsatı olabilir. Bu konuda dernek olarak da üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Bahar, Belda, Delta İnşaat şirketlerinin yanı sıra çok sayıda firmayı gezdikten sonra iş görüşmelerini tamamlayan işadamları daha sonra Türkmenistan'ın tarihi ve turistik mekanlarını da gezdi. İlk durak ise Türbesi Bilecik'te olan Şeyh Edebali'nin doğduğu ve ilk öğrenimini gördüğü ve aynı zamanda Selçuklu Devleti'nin kurulduğu Merv şehri oldu. Merv Şehri'nde Şeyh Edebali'nin hocalarından Yusuf Hemedani'nin kabrini ziyaret eden gezi heyeti, buraya Bilecik'ten götürdükleri toprağı bırakırken, buradan da Şeyh Edebali'nin kabrine bırakılmak üzere toprak getirdiler. UNESCO tarafından dünya tarih mirası arasında yeralan Peygamberimizin Sahabelerinin kabrinin ziyaretinin ardından, Türk işadamları tarafından açılan okullar gezildi. Aşkabat'ta bulunan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan Ertuğrul Gazi Camii, Bağımsızlık Anıtı, ticaret merkezleri, pazarları da gezen işadamları ülkenin tarihi ve turistik yerleri hakkında da bilgi aldı. İşadamlarımız, Türkmen işadamlarının evlerinde misafir olarak Türkmen kültürünü tanıma fırsatı buldular ve Türk İşadamı Muhammet Çap’ın çiftliğine de konuk oldular. İşadamları, ayrıca Türkmenistan Türkiyeli Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Muammer Türkyılmaz’la da görüştüler.

Türkmenistan'ın ata vatan ve Şeyh Edebali'nin memleketi olduğuna dikkat çeken Yusuf Subaşı, “Bilecik'le Türkmenistan arasında geçmişten gelen bir köprü var. Merv'de doğan ve burada yetişen Şeyh Edebali Hazretleri Bilecik'e gelmiş. Merv ve Bilecik arasında manevi bir köprü var. Bu köprü Türk firmaları ve Türk işadamlarının yaptığı okullarla daha da sağlam bir hale gelmiş. İki ülke arasındaki bu işbirliği devam ettiği sürece büyük başarılar kaçınılmaz olacaktır” dedi.

BİSİAD Genel Sekreteri Şadan Canaz ise, yapılan gezinin ilk olduğunu ve işadamlarının çok ciddi ticari bağlantılar kurduğunu belirterek; “Türkmenistan gezimiz ticari anlamda başarıya ulaştı. Geziye katılan işadamlarımızın tamamı bir şekilde ticari ilişki kurdular. Önümüzdeki günlerde Türkmenistanlı işadamları Bilecik’i ziyaret edecek ve o zaman asıl sonuç alınacak” dedi.

Bilecik sanayicisi ve işadamlarını yurtdışına açmak için yabancı ülkelere olan gezilerin devam edeceğini, önümüzdeki aylarda yine bir yurt dışı iş gezisi planladıklarını kaydeden Canaz; “Bisiad olarak kurulurken ortaya koyduğumuz bir hedef vardı; ‘Esnafı işadamı, işadamını sanayici, sanayiciyi de daha çok ihracat yapan kişiler haline getirmek.’ Türkmenistan gezimiz bunlardan birisiydi. Bu kapsamdaki çalışmalarımız devam edecek” dedi.

—————

Back